Verkeerde studiekeuze? Gefeliciteerd!

De spanning hangt weer in de lucht. Opleidingen zetten hun beste beentje voor, jouw ouders gaan weer goede gesprekken aan en jij, als startende hbo’er en toekomstige professional, zit in de stress. Keuzestress welteverstaan. De keuze voor een nieuwe opleiding zet iedereen op scherp; er moeten knopen worden doorgehakt. Vanaf de zijlijn neem ik deze bijzondere hype waar en leef ik met je mee.

Een hype mogen we het inmiddels wel noemen, want studiekeuze is hot. Anno 2016 lijkt deze keuze zelfs belangrijker dan kiezen voor Tinder of een heuse relatie. Jouw studiekeuze is van levensbelang. Althans, zo blijkt uit alle acties die worden ondernomen om jou te behoeden voor een verkeerde keuze. Kijk alleen maar naar de vele studiekeuzetests, open dagen en adviezen van ouders en andere experts.

Een verkeerde keuze, daar lijken deze groepen het wel over eens, is gevaarlijk. Voor je het weet doe je iets wat je niet wilt. Of leer je iets waar je uiteindelijk geen brood mee kunt verdienen. Je moet je hart volgen en tegelijk zeker zijn van voldoende kansen op de arbeidsmarkt, zo klinkt het advies. Met andere woorden: stap alleen op die leuke meid in de kroeg af, als je zeker weet dat je gaat scoren. En daar wringt nou net de schoen.

Als je je van tevoren al zorgen maakt of je wel in de smaak valt bij de ander, ga je je anders gedragen. Dat zullen alle mannen herkennen. Je bent niet helemaal jezelf en jouw krampachtigheid verkleint de kans op succes. Met dat paniekerige gedoe over de perfecte studiekeuze doen we precies hetzelfde. Iedereen die jou van goedbedoeld advies voorziet zorgt (onbewust) voor verkrampte spieren. En onnodige stress.

Verkeerde keuzes horen namelijk bij het leven. Sterker nog, er is nog nooit iemand groot geworden zonder verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Een groot deel van de professionals zijn zelfs helemaal niet terechtgekomen in het vak waar ze een opleiding voor hebben gevolgd. Maak je daarom niet zoveel zorgen over jouw volgende stap. Je kunt namelijk nu nog niet het gevolg van jouw keuze overzien en dat hoeft ook niet. Durf jouw eigen keuze te maken en tegelijk verantwoordelijkheid te nemen voor wat er daarna allemaal op je pad komt. Dat is altijd de allerbeste keuze.

Blijkt dat je toch een verkeerde keuze hebt gemaakt? Gefeliciteerd! Dit is jouw kans om iets waardevols te leren voor de rest van je leven. Onderneem één van de volgende vier stappen en maak van jouw verkeerde keuze gelijk een les voor je leven.

1. Besluit om door te zetten.
Een opleiding is niet alles bepalend. Na jouw studie heb je het vervolg in eigen hand. Gebruik de ontdekking van datgene wat je niet wilt als een nieuw inzicht.

2. Besluit dat je dit niet langer wilt.
Toon het lef om de grens te trekken en stop ermee. Denk daarbij gelijk aan je volgende move en blijf niet bij de pakken neerzitten.

3. Besluit om een open mind te ontwikkelen.
Misschien lijkt jouw studie de verkeerde keuze omdat je niet open staat voor nieuwe dingen. Stel jezelf (opnieuw) open en vervolg jouw studie zonder vooroordelen en laat je verrassen.

4. Besluit om jouw studie naar jouw wensen te vormen.
Elke opleiding geeft ruimte voor eigen invulling. Kies jouw eigen weg binnen de opleiding en voed jezelf met passende en interessante stage bedrijven, minors en projecten.

Welke verkeerde studiekeuze heb jij gemaakt en hoe ga of ging jij hier mee om?

14.152 Comments