Wat als je een onrealistische droom hebt?

dream-big

Heb je weleens het idee dat je een dromer bent die moeite heeft om realistisch te zijn? Ben je vooral aan het bedenken als je alles kon doen in een perfecte wereld? En merk je dat je eigenlijk stiekem nog het liefste profvoetballer wil zijn, terwijl je weet dat die kans niet groot is omdat je nu nog bij de amateurs zit?

Geen zorgen: er is geen reden om je te schamen. Sterker nog, volgens mij is durven te dromen één van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle carrière. Ik heb het dan vooral over die dromen waarvan jouw omgeving zegt dat je even normaal moet doen. Dat je realistisch moet zijn en er niet te lang in moet blijven hangen.

Volgens mij is het namelijk wel goed om er nog even in te blijven hangen. Want wie zegt dat iets onrealistisch is? Vliegen is ooit ook onrealistisch geweest. Net als vrouwen die mogen werken en twintigers die miljonair worden met hun internetbedrijf. Ik vind dat je heel voorzichtig moet zijn om iets te bestempelen als ‘onrealistisch’. Pas als jij vindt dat iets onrealistisch is, zal je ook zien dat het onmogelijk wordt om dat te bereiken.

Natuurlijk is het ook goed om kritisch te blijven en te kijken of je jouw dromen ook in de praktijk kunt brengen. Soms is het heerlijk om het bij dromen te houden, maar de meeste dromen wil je natuurlijk ook graag in de praktijk brengen. Stel dat je bijvoorbeeld het liefste profvoetballer wil worden, maar je bent geblesseerd geraakt en zou nooit (meer) op dat niveau uit kunnen komen. In dat geval raad ik je om jouw droom alsnog serieus te nemen en te kijken wat er achter zit. Wat maakt dat je zo enthousiast bent over het vak profvoetballer?

Door deze vraag te stellen kun je ontdekken wat jij belangrijk vindt. Misschien is dit wel dat je heel veel mensen kunt vermaken en je graag voor publiek speelt. Of dat je jezelf fysiek steeds een beetje verder pusht. Wat er ook achter kan zitten is dat je ervan houdt om samen met een team topprestaties te kunnen leveren. Of dat je gewoon ontzettend van het spelletje houdt: van de tactiek en de emotie.

De volgende stap is om te kijken waar je dezelfde belangrijke dingen in terug kunt vinden, naast het beroep van profvoetballer. Stel dat je gek bent op het spelletje: waarom geen trainer worden van een betaalde voetbalclub? Of kun je helemaal je ei kwijt als sportverslaggever en het interviewen van voetballers. Gebruik deze inzichten om een nieuwe ambitie vast te stellen: een hoog doel waar je dezelfde energie van krijgt.

Hierdoor maak je gebruik van jouw dromen. Laat je nooit tegenhouden door jouw omgeving: jij bepaalt zelf of jouw droom realistisch is èn wat je doet met datgene waar je altijd in hebt geloofd. Dit is jouw leven en dit zijn jouw dromen. Blijf ze najagen en geniet ondertussen van het proces.

Op jouw toekomst,

Geert

 

Comments

comments

2.325 Comments